Sunday, February 20, 2011

KATA-KATA EMAS DARI PENGASAS PUBLIC GOLD


Pada 18 Februari yang lalu, saya serta Master Dealer Kelantan dan juga Terengganu diberi kesempatan untuk bersua muka dengan Pengasas Public Gold Mr Louis Ng dalam satu majlis makan malam. Peluang KEEMASAN ini kami manfaatkan sepenuhnya untuk bertukar-tukar pendapat berkongsi pengalaman. Di sini saya ingin berkongsi petikan kata2 Mr Louis Ng dalam Majalah Management keluaran Jan-Mar 2011.

" Apakah perbezaan antara sekeping EMAS yang dijual pada tahun 1970an dengan sekeping EMAS dengan berat serta ketulenan yang sama yang dijual hari ini? Fakta menyatakan bahawa EMAS mengalami peningkatan harga pada anggaran 40 kali dalam tempoh 35 tahun.

Satu contoh lain, sebungkus Nasi Lemak pada tahun 1970an hanya dijual pada harga 5 sen sebungkus, tetapi pada masa sekarang (2010), sebungkus nasi lemak secara purata berharga RM2 sebungkus. Tanpa kita sedari, Nasi Lemak juga mengalami peningkatan harga pada anggaran 40 kali? Adakah terdapat peningkatan kualiti antara Nasi Lemak berharga 5 sen pada 1970an dengan Nasi Lemak RM2 sekarang?

Merujuk kepada kedua-dua contoh di atas, adakah EMAS mengalami kenaikan harga ATAUPUN sebenarnya kuasa membeli wang kertas semakin merosot???"

Melalui kenyataan yang diberikan, saya berpendapat keperluan untuk kita MILIKI EMAS sebenarnya adalah kerana kemerosotan kuasa membeli wang kertas yang kita simpan. Nilaian yang boleh dibelikan dengan wang kertas semakin menyusut dari semasa ke masa dan kita lebih melihatnya sebagai kenaikan harga. Tanpa kita sedari matawang yang kita simpan semakin menysut NILAInya. Sekiranya kita menyimpan kekayaan kita dalam bentuk EMAS, ia akan mengalami kenaikan harga sepertimana komoditi yang lain.

Tahukah anda Switzerland adalah negara terakhir yang mempunyai sandaran emas untuk 40% dari matawang yang dikeluarkan sehinggalah pada tahun 1999 apabila negara tersebut menyertai IMF. Ini bermakna, matawang kertas yang digunakan hari ini tidak lagi disandarkan pada nilaian EMAS dan pengunaan wang kertas hanyalah bersandarkan nilaian yang dicetak pada kertas tersebut. Di Zimbabwe, dengan 100 billion matawang Zimbabwe kita hanya boleh membeli 3 biji telur !!

Apa tunggu lagi !!! Hubungi saya ZAMRY 019-986 4491 dan miliki EMAS dengan segera sebelum terlambat. RM50 sekarang ni pun dah terasa macam RM10 dahulu dah.. ATM pun dah mula keluarkan RM100.

No comments:

Post a Comment

PANDUAN BELI EMAS DAN JUAL EMAS PUBLIC GOLD

Public Fine Gold International Sdn. Bhd (Public Gold) merupakan syarikat pertama di Malaysia yang menjual emas pelaburan pada harga pasaran antarabangsa.


Syarikat yang berpangkalan di Bukit jambul, Pulau Pinang mempunyai falsafah untuk mendidik masyarakat mengenai kepentingan menyimpan emas fizikal sebagai pelaburan yang terunggul dan selamat.

Ini membolehkan masyarakat Malaysia membeli dan menjual emas fizikal pada harga yang kompetitif. Perbezaan di antara harga belian yang rendah sekitar 5-6% adalah sangat menarik jika dibandingkan dengan kedai emas (sekitar 13% - 25%).

Produk yang dijual.

Public Gold menawarkan 2 bentuk emas pelaburan yang terbaik iaitu:

1. Syiling emas 999.9

2. Jongkong emas / gold bar 999.9

Syiling emas.

Syiling emas yang dijual adalah di dalam bentuk 50 gram

Jongkong emas / gold bar

Gold bar yang dijual oleh Public Gold adalah seperti berikut:

1. 20 gram

2. 50 gram

3. 100 gram

4. 1 kilogram

Sijil ketulenan emas.

Setiap pembelian jongkong emas akan disertakan dengan sijil pengesahan ketulenan yang ditandatangani oleh "Assayer" yang diiktiraf. Ini bagi menjamin kualiti emas yang dibeli.

Bagaimana membeli emas Public Gold?

Memandangkan Public Gold menjual emas mengikut harga pasaran emas antarabangsa, harganya sentiasa berubah-ubah.

Bagi pembeli daripada luar Pulau Pinang, terdapat kos pengangkutan yang perlu ditambah. Ia adalah seperti berikut:

1. 20 gram = RM10

2. 50 gram = RM20

3. 100 gram = RM30

4. 1 Kilogram = RM300

Jika pembeli hendak membeli, mereka boleh membuat tempahan dengan Public Gold ataupun membeli emas Public Gold melalui agen-agen di seluruh Malaysia.

Untuk Pembelian Anda hubungi saya,
TEL : 019-986 4491


Pembayaran tunai perlu dibuat dalam masa 1 ½ jam daripada tarikh tempahan emas. Jika bayaran tidak diterima maka tempahan akan dikira batal.

Kebaikan membeli emas daripada Public Gold.

Membeli emas dengan Public Gold mempunyai banyak kelebihan:

1. Stok sentiasa ada -Public Gold mengeluarkan sendiri produk emas mereka.

2. Harga yang jauh lebih rendah daripada kedai emas .

3. Memberi jaminan membeli balik emas mereka mengikut harga belian walaupun calar, dibuka sarungnya , bengkok asalkan beratnya masih sama.

4. Perbezaan harga belian dan jualan yang rendah (sekitar 5%-6%).

5. Kualiti emas yang terbaik (jongkong emas dengan kualiti 24K).

6. Mempunyai agen yang ramai di seluruh Malaysia.

Pengiktirafan.

Public Gold telah menjadi syarikat pertama di Malaysia yang mencipta rekod "The Malaysian Book of Record" sebagai:

Pengeluar gold bar tempatan pertama mendapat pengiktirafan assayer dari segi ketulenan jongkong emas keluaran mereka.

PRODUK YANG DIPASARKAN

PRODUK YANG DIPASARKAN
JONGKONG EMAS PUBLIC GOLD KETULENAN EMAS 999.9

PRODUK DINAR EMAS

PRODUK DINAR EMAS
DINAR EMAS PUBLIC DINAR